viata bate orice arta

jurnalul unei amante

– O sa iti fie greu sa ajungi o artista cunoscuta. Mai degraba si cel mai probabil, vei ajunge o actrita ratata in ceva teatru mic si murdar. Poate chiar in capitala. 

Isi scoate o tigara dintr-un pachet de Vicheroy rosu necartonat si imi cere o bricheta.

– O sa iti spun si de ce, continua el, pufaind, pe treptele Facultatii de Litere din Cluj. Frumusetea ta e brutala. Fizica, clara, evidenta. Regala si dramatica in gesturi, in priviri, in voce. O frumusete ieftina as putea spune, lipsita de imaginatie. Toate astea fac sa fie imposibil sa primesti vreodata un rol principal intr-o piesa buna. Rolurile principale sunt pentru cele care au o  splendoare oarecum diforma, variata, expresiva. Cele mai mari actrite ale Teatrului – si de ce nu, cele mai mari femei – au o frumusete ”pe muchie de cutit” daca vrei, interesanta, o frumusete colorata, care cere descoperita, intuita chiar, o prelungire a unei personalitati nebune, extreme. Ca o intriga pentru un barbat, momentele pretioase cand o femeie isi da jos hainele incet, zabovind. Tu nu starnesti curiozitatea asta.  Tu esti ca o femeie goala, nu e nevoie ca cineva sa faca un efort sa vada cat de frumoasa esti. E cert, ca un adevar absolut care te izbeste si nu cere indiscretie, nu e nevoie sa fie demonstrata. 

Trage cu pofta din tigara si cade pe ganduri ca si cum si-ar aminti de o iubire veche si prafuita.

– Ai fost acceptata la Teatru pentru rolurile de prostituata, de amanta sau de femme fatale. Roluri secundare bineinteles, dar desigur deosebit de importante pentru ca sunt sosul picant din mancare sau ceea ce face o piesa exceptionala. Dar ar fi o greseala, un pacat, un insucces garantat daca ai juca vreodata un rol principal. 

Isi stinge tigara de treapta din beton alb si se ridica in picioare, in timp ce isi leaga paltonul strans de talie.

– Hai sa bem un ceai sau mai bine, un vin fiert, la Art Cafe. 

Profesor de Teatrologie, actor la Teatrul National Cluj Napoca si mentor.


36 de răspunsuri la “viata bate orice arta”

  1. deci ai fost acceptata la actorie…

    Primul lucru care mi-a venit in minte a fost …Danela Nane care a fost Miss Romania.

    Al doilea lucru este faptul ca si eu uneori procedez in acest fel. Cand vad o tipa foarte frumoasa decat sa ii zic ca este foarte frumoasa mai degraba ii zic :stii eu sunt la fel de idiot si de in limba dupa tine ca si laptarul, fiul lui x de la senat ,nea Gica sau altii 1000 asa ca am sa iti laud trasaturile ca toti ceilalti sa te simti ‘speciala”.

    pentru a nu arata ca eu ii fac un compliment dar pentru a-i spune totusi ca eu o consider frumoasa. Incepeam cu o chestie negativa. gen ;stiu ca este un blestem sa arati asa bine…esti un trofeu pentru marlani si ii intimidezi pe unii baieti buni.Cred ca este destul de dificil sa te intrebi mereu ..oare ma doreste cu adevarat?..ceva de genul acum nu imi vin prea multe in minte ca nu am dormit decat 3 ore azi noapte..
    Asa ca eu nu am luat in serios aceasta ipoteza, a vrut omul sa iti hraneasca egoul si sa iti marturiseasca ca te considera f frumoasa dar intr-un mod mai inteligent…mai ales ca te-a invitat la un vin dupa aceea..

    imi doresc din tot sufletul sa fi asa cum cred eu caci daca ar fi sa il cred pe cuvant m-ar ingrijora titlul de profesor…care trebuie sa construiasca nu sa deconstruiasca pentru ca tu atunci aveai 19 -20 de ani erai la inceput …absorbeai informatiile avand stomacul gol, in fine nu vreau sa ma arunc in ipotze false, eu sunt sigur ca el a facut un compliment mascat

    Nu vreau sa fiu gigi contra pe acest blog dar ce m-a ingrijorat nu a fost ‘viitorul” tau in actorie ( nu are rost sa enumar contra exemplele ca le stii si tu) .

    M-a ingrijorat ca mentorul tau un om extraordinar cu un duflet mare si f inteligent pare atat de trist si pesimist. eu unul mi-as dori unul mai pozitiv…e mai sanatos ( sau …ar fi fost)

    De ce nu ai continuat cu actoria?

    • De fapt el ma vedea pentru film si nu pentru teatru. Mi-a spus in nenunmarate randuri ca sunt o fire prea … ”glamourous”.

      Un om minunat, putin dezorientat in gandire, genial prin munca lui, ma consider totusi o norocoasa ca l-am intalnit.

      Imi place sa cred ca nu am renuntat niciodata la Teatru, ci doar la facultate. Sincer Eduard, nu imi sunt intotdeauna cunoscute motivele pentru care renunt. La o iubire, la o cariera, la o facultate. Cateodata simt ca ma sufoc in propria existenta. Si atunci plec sa caut aer si amintiri noi. M-am mutat in Londra. De asta mi-a fost imposibil sa termin facultatea.

    • vladimir cei mai frumosi oameni pe care ii stiu sunt cei care nu stiu ce vor in viata.Eu unul nu vad nimic frumos in ordine simetrie poate doar intr-o o armonie a acceptarii a haosului interior.

  2. frumusetea… este mereu in ochiul celui care priveste… atat de relativa este… si mereu va ramane asa…
    roul principal…???
    hmmm… poate ca cineva, ca creea… va comune… special pentru tine… rolul tau principal… si atunci il vei juca, asa cum esti… asa cum te vede fiecare… asa cum te vezi tu… si mai ales, asa cum esti…
    succes…
    din tot sulfetul iti doresc… succes…

  3. Frumos spus…DAR, nimeni, nicodata de cand este FTT-ul nu a fost profesor de teatrologie si actor la TNC. Asa ca, cel mai probabil cel cu care ai discutat este un absolvent recent al facultatii sau chiar asistent univ. la actorie. Imi trec niste nume prin cap, dar mai bine nu le fac publice…Sunt chiar curioas de ce ai spus ca e profesor la TEATROLOGIE…

    • Buna Andrei, asta s a intamplat cu multi ani in urma, dar mentorul meu, de care scriu aici, preda la Facultatea de Litere din Cluj si a fost actor la Teatrul National Cluj. Numele chiar nu e relevant. Multumesc pentru comment.

  4. Si eu sunt din Cluj iar de un an m-am mutat in Bucuresti, sa studiez actoria si…il urasc cu o mare pasiune! Dar totusi…trebuie sa invat cumva sa-l iubesc. :) Mi-ar placea mult sa vorbesc cu tine, Gladiola. Sunt convinsa ca si tie iti va face placere!

Lasă un comentariu

Descoperă mai multe la Jurnal

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura